„NA MARGINI“: Nova italijanska pripovetka na margini 20. i 21. veka

Nikola Popović, italijanista i prevodilac sa italijanskog, gost programa „NA MARGINI“ u utorak, 20. novembar, velika sala Doma kulture sala u 20 časova. Program vode pisac Savo Stijepović i novinar Dušan Darijević.

Pripovetka, žanr svojstven italijanskoj proznoj tradiciji, u delima pisaca nove literarne generacije postaje žanr kroz koji pulsiraju društvene promene u savremenoj Italiji, što je na literarnom planu donelo tematske i stilske novine.

Nikola Popović, pisac i italijanista, prevodilac savremene italijanske proze na srpski jezik, predstaviće čačanskoj publici dela pripovedača koji su objavili svoje prvence na razmeđi dvadesetog i dvadesetprvog veka. Radi se o autorima različite geografske (od italijanskog juga do severa) i iskustvene provenijencije te stoga i drugačije umetničke osećajnosti, ali se u pogledu stilske dominante može govoriti o istoj generaciji, sada već izvesnoj „tradiciji avangarde“ italijanske pripovetke, nastaloj na marginama književnog mejnstrima. Narativ nove italijanske pripovetke nije imun na uticaj filma, medija i aktuelnih zbivanja a dokumentarnost i angažman postaju njegov sastavni deo.

PressLider / Dom kulture Čačak

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *