Odoleo vojskama i karavanima, da li će i zubu vremena

Rimski most u Kumanici na Moravici (Foto Milanko Bošković)

Vitki kameni prelaz privlači lepotom i skladom, spajajući od davnina dve obale reke Moravice u ivanjičkom selu Kumanici. Stoleća broji podalje od pogleda i kuća, na 17. kilometru od Ivanjice prema Goliji, u blizini jedne zapuštene vodenice potočare. Narod ga zove Rimski most iako je podignut dugo posle Rimljana, ne zna se tačno kada, verovatno u 15. veku. Izdržao je vojske, ratove i karavane, odoleo bujicama, ali sada zub vremena preti da ga ugrozi.

Ovih dana se u Ivanjici glasno upozorava da treba nešto preduzeti na zaštiti kumaničkog Rimskog mosta. Upućeni navode da je leva strana stuba na uzvodnom delu već vidno oštećena od posledica bujičnih voda koje ispiraju malter. Nekoliko davnašnjih kamenih blokova se pokrenulo na delu kojim je most spojen s obalom, pa preti opasnost da se otisnu niz reku. To bi, ističe se, dodatno narušilo konstrukcijsku stabilnost ove prastare građevine, za koju kažu da nije ni zaštićena kao kulturno dobro od posebnog značaja. Most je, istina, delom obnovljen osamdesetih godina prošlog veka, i to pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, s tim što ga i sada treba sačuvati zaštitnim radovima.

U lokalnoj samoupravi priznaju da se u prethodnom periodu nije dovoljno pažnje poklanjalo Rimskom mostu, s tim što su najnužnije mere zaštite preduzimane na prijave meštana o oštećenjima tog kamenog prelaza.

– Upravo radimo na prikupljanju potrebne dokumentacije za otpočinjanje procedure proglašenja ovog mosta spomenikom kulture. Za uslove hitne sanacije i konzervacije obraćamo se Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, zatim „Srbijavodama” na čijem zemljištu se most nalazi, kao i upravi Parka prirode „Golija”, kome ovo područje pripada – kaže za „Politiku” pomoćnica predsednika opštine Ivanjica Svetlana Jovićević.

Potrebna su, naravno, i ozbiljnija istraživanja vekovne prošlosti ove kamene građevine o kojoj se nedovoljno zna. Preko mosta su, zapisano je, nekad davno prolazili trgovački karavani jer se nalazio na srednjovekovnom putu između Ivanjice i Raške oblasti. Sada njime prolaze samo pešaci, ka brdskim puteljcima koji se okolo granaju. Širina Rimskog mosta je 2,4, a visina četiri metra, dužina oko 14 metara. Pravljen je od krupnog lomljenog kamena, delom i od oblutaka, kao i pločastih komada škriljaste stene koje ovuda ima u izobilju, pa se zbog različitih materijala pretpostavlja da je građen u više perioda.

Mogla bi, nema sumnje, ova starina da bude atraktivna i za turiste koji pohode ivanjički kraj. Radomir Lišanin, direktor Turističke organizacije Ivanjica, koja se poslednjih meseci uz pomoć države i opštine bavi uređenjem Hadži Prodanove pećine, potvrđuje turističku vrednost i zanimljivost Rimskog mosta u Kumanici, dodajući da su nedavno stavili info-tablu kraj te kamene građevine.

– Svakako da bi još više turista videlo ovaj most ukoliko bi se on uredio po uslovima Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva – rekao je za naš list Lišanin.

Politika / Branko Pejović

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *