Počela izgradnja arheološkog parka kod Užica

Užice – Neobičan arheološki park na otvorenom, replika neolitskog naselja sa objektima i zanatima iz tog pradavnog vremena, upravo je počeo da se gradi kod Užica. I to pored Staparske banje u kanjonu Đetinje na sedmom kilometru šetališta, proglašenog “evropskom zelenom stazom“, koje od grada vodi uz reku asfaltiranom trasom nekadašnje uske “ćirine“ pruge.

Iz kompjuterskog prikaza budućeg arheološkog parka kod Užica

Ovaj užički kutak iz praistorije za uzbudljivo putovanje kroz vreme nastaje po ugledu na posećene arheološke parkove Evrope, biće iskorak u kulturnom turizmu, a otvaranje je najavljeno za narednu godinu. Projekat nazvan “Neolajf“ (NeoLIFE) većim delom finansira EU kroz Program prekogranične saradnje Srbija-BiH. Učesnici u projektu, u koji se ukupno ulaže oko 600.000 evra, su gradovi Tuzla i Užice, opština Milići i užička Umetnička škola.

Prilikom obeležavanja početka radova na prostoru kod Staparske banje gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao da će se raditi na osnovu istraživanja koja su na obližnjim lokalitetima Velike i Male Gradine obavljena još pre nekoliko decenija. Uz gradnju objekata za stanovanje kakvi su bili u neolitu, te radionica za obradu gline, kostiju, kože, kamena, obuhvaćeno je i parterno uređenje lokaliteta kako bi ovo bio što verniji prikaz neolitskog naselja.

Iz kompjuterskog prikaza budućeg arheološkog parka kod Užica

– Ceo koncept arheološkog parka zasnivaće se na iskustvima replika koje smo posetili u Austriji i Italiji, kao i na konceptu takvog naselja koje postoji u Tuzli, gradu-partneru u ovom prekograničnom projektu. Lokacije u Austriji i Italiji su deo evropske mreže arheoloških parkova na otvorenom. Cilj nam je da i kod nas taj koncept bude održiv, zanimljiv za dolazak što većeg broja posetilaca – izjavio je Petković, dodajući da je za ovaj poduhvat užička RRA “Zlatibor“ došla do 20.000 evra dodatnog novca, u čemu su i sredstva Ministarstva kulture na ime očuvanja kulturnog nasleđa.

Menadžerka projekta NeoLIFE Snežana Milisavljević kaže da su se za radove ozbiljno pripremali konsultujući stručnu javnost, Arheološki institut, užički muzej, arhivsku građu…

Prvi otkop na mestu budućeg arheološkog parka kod Užica

– Imajući u vidu specifičnost projekta, mi smo angažovali one ljude iz našeg kraja koji poseduju veštine kakve se odavno ne koriste u zanatskoj gradnji koja je nama ovde veoma važna. Kao i meštane Stapara, koji očekuju da će projekat oživeti čitav kraj. Intenzivno ćemo raditi na promociji, jer nam je cilj da već u aprilu, kad budemo otvarali ovaj park, privučemo i stručnujavnost (ovde će biti radionice eksperimentalne arheologije), obrazovne institucije kako bi deca prisustvovala časovima na otvorenom, naravno i turiste koji posećuju ovaj kraj. Poduhvat ćemo izložiti i stručnoj javnosti u Evropi, radićemo da ovaj park bude deo evropske mreže muzeja na otvorenom – najavljuje menadžerka projekta.
U užičkom kraju veruju da će već narednog leta, kada zaživi ova replika neolitskog naselja, područje time dobiti još jednu turističku atrakciju. I to na prostoru pored Đetinje, gde se već nalazi srednjovekovna tvrđava Stari grad, najstarija hidrocentrala kojoj je 119 godina, lekovita Staparska banja, rečna klisura nadomak grada očuvane prirode u kojoj ima i retkih životinja i biljaka, te druge vrednosti.

(Objavila “Politika“ 13.8.2019., autor teksta Branko Pejović)

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.