Preduzeće Rudnik i flotacija “Rudnik” obeležilo svoj dan

Rudnik – U Srbiji se danas obeležava Dan rudara, 6. avgust, koji je ustanovljen u znak sećanja na veliki štrajk koji je poceo 1903. godine u Senjskom rudniku.

Preduzeće Rudnik i flotacija „Rudnik“  obeležilo je ovaj dan Centralnom proslavom na kojoj su dodeljene  jubilarne nagrade kao i priznanja najboljim rudarima Srbije.

Svečanoj proslavi prisustvovali su ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević, zatim direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula, predsednik samostalnih sindikata Srbije Zoran Vujović i pomoćnik ministarstva za rudarstvo i energetiku Siniša Tanasković.

Prema rečima generalnog direktora preduzeća Rudnik, Aca Ilića, 06. avgust je dan kada se svi okupljaju sa ciljem da nagrade svoje zaposlene za radni vek proveden u ovom preduzeću, kao i, kako kaže, da se na prikladan način isprate oni koji odlaze u penziju.

“Od pre nekoliko godina uveli smo “Dan otvorenih vrata” kada radnici, penzioneri, deca i porodica zaposlenih mogu da uđu u pogone jame. Na ovaj naćin im je omogućeno da vide gde njihovi očevi, bračni drugovi, braća, sestre rade. Ono čime sam uvek posebno oduševljen je broj dece i omladine koji su prisutni ovom prilikom. Sa ponosom mogu reći da je danas došlo preko hiljadu i petsto ljudi, među kojima je bilo puno dece i mladih”, rekao je Ilić.

Minstar  rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević je prisutnim rudarima čestitao praznik rekavši da je to veliki dan za njih.

“Prošlo je 114 godina od prvog momenta kada je ustanovljen ovaj datum, kao i razlog zbog čega ga slavite. Želim vam uspeh u radu, jer vi radite jedan odgovoran i vrlo težak posao. Mi u Vladi RS znamo i cenimo to što vi radite. Svesni smo svih onih problema koje imate i sa kakvim bezbednosnim rizicima ulazite u vaše jame. Trudićemo se da vam kao Vlada obezbedimo i bolje uslove i adekvatnije nagrade za ono što radite. Vi vašim radom doprinosite tome da Srbija uspeva na ekonomskom planu. Da nema vas uspeh ove države bi bio mnogo manji”, istakao je ministar Đorđević.

Predsednik samostalnih sindikata Srbije Zoran Vujović je rekao “da nema vas rudara ne bi bilo ni sveta”.

“Kada bi vi obustavili proizvodnju mi bi se vrlo brzo vratili u kameno doba. Ko siđe u jamu, ko ide na površinski kop ili vozi neku tešku rudarsku mašinu shvata zašto se za rudarski hleb kaže da je sa devet kora”, rekao je on  dodajući, između ostalog, da bi želeo da se utvrdi istina da li rudari imaju problem kada odu u penziju.

PressLider / Marina Trmčić

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.