Putevi Srbije: Bez novih ograničenja u Mojsinju, nastavak rekonstrukcije puta Čačak-Užice

U maju 2015. godine započet je projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja. Projekat se finansira iz republičkog budžeta i kredita Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke. Putevi Srbije su sa Ministarstvom građevinarstva napravili spisak od 54 deonice ukupne dužine 1.100 km koje je potrebno rehabilitovati.

Foto: Youtube

Iako se u celu priču krenulo ambiciozno, ispostavilo se da stvari ne idu baš kako je planirano. Do prošle godine završeno je oko 300 km puteva, iako je prrema planu do danas trebalo da bude završeno 700 km. Do sada su izvršeni radovi koštali 9,3 milijarde dinara.

U Putevima Srbije očekuju da će do kraja sezone biti rehabilitovano još oko 200 km puteva jer su završene sve procedure i izabrani izvođači.

Kao razloge za kašnjenje, nadležni navode kašnjenje kod samih finansijera u primeni jedinstvenih procedura za projekat. Zbog toga je došlo i do kašnjenja u izradi projekata. Deo krivice nose i projektanti, jer njihove kuće nisu bile spremne da izvrše posao na vreme. Ništa bolje nije ni sa putarima, jer na tržištu jednostavno nema dovoljan broj putarskih preduzeća koja imaju kvalifikovanu radnu snagu i kapacitet da rade ozbiljan posao od krpljenja rupa ili farbanja linija.

U našem okruženju projektom rehabilitacije obuhvaćene su deonice Rudnik – Topola i Mrčajevci – Kraljevo i oni su završeni, do su u toku radovi na rehabilitaciji deonice Parmenac – Kratovska stena – Užice – Bela Zemlja (započeti prošle godine).

Za 2016. i 2017. godinu bili su predviđeni i radovi na rekontrukciji putaPožega – Arilje – Ivanjica, Valjevo – Kosjerić i  Kosjerić – Požegai Ivanjica – Sjenica. Međutim, ti projekti nisu realizovani.

 Pre nekoliko nedelja nastavljeni su radovi na rehabilitaciji Parmenac – Kratovska stena – Užice – Bela Zemlja koji su započeti prošle godine. Radovi na rehabilitaciji deonice državnog puta I B reda broj 21 Valjevo (obilaznica) – Kaona – Kosjerić (Varda), u dužini od 21 km, biće izvedeni naredne godine po žutom fidiku (projektuj – izgradi). U toku je izrada glavnih projekata rehabilitacije za deonice državnog puta IB reda broj 21, Kosjerić (Varda) – Požega, dužine 22 km i  Ivanjica – Sjenica, dužine 23 km, te u skladu sa trenutnom dinamikom, očekuje se da ugovori za radove budu potpisani početkom naredne godine — navode u Putevima Srbije za OzonPress.

Bez novih ograničenja u Mojsinju

Putevi Srbije za sada neće menjati postojeću signalizaciju kroz naseljeno mesto Mojsinje na Ibarskoj magistrali, iako su na tom mestu često događaju saobraćajne nezgode.

 Možemo Vas obavestiti da je saobraćajna signalizacija na državnom putu  IB reda broj 22 u naseljenom mestu Mojsinje, postavljena u skladu sa odobrenim projektom i prema Rešenju nadležnog ministarstva — navode u Putevima Srbije.

OzonPress

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.