U toku je predaja dokumenata za upis u VŠTSS: „Trudimo se da studenti Čačka postanu deo sveta“

Čačak – Predaja dokumenata za upis u Visoku školu tehničkih strukovnih studija u Čačku počela je u ponedeljak, 18. juna. Danas su na platou ispred fakulteta budući studenti imali priliku da prisustvuju nizu upisnih aktivnosti.

Prema rečima profesora dr Ivane Krsmanović malo je manji odziv učenika nego ranije, a na osnovu pregleda prijava koje su do sada prispele najveće interesovanje vlada za Informacione tehnologije i Grafičku tehniku.

„Slab odziv brucoša je očekivan s obzirom na to da je Ministarstvo prošle godine donelo odluku da Visoke škole mogu upisati samo učenici sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom. Drugi razlog je manji broj dece u Srbiji s obzirom da se ove godine upisuju učenici koji su ’99 godište. Po nekim statistikama ove godine ima 65 hiljada maturanata u Srbiji, a 120 hiljada mesta za studiranje. Mi smo uočili neki trend dok smo bili u predupisnoj kampanji, a to je da veliki broj maturanata ne želi uopšte da studira, smatrajući da im diploma neće doneti bolje radno mesto. Sa duge strane imamo i trend da dolaze fakulteti iz bivših republika koji nude dobre uslove za studiranje naše dece, kao na primer elektro fakultet iz Slovenije koji daje apsolutno besplatne studije“, rekla je Krsmanović.

Direktor škole Dragan Brajović

Prema rečima direktora VŠTSS škole, profesora dr Dragana Brajovića, postoje neke nelogičnosti u zakonu o obrazovanju i da su, kako on smatra, visoke strukovne škole u ovom trenutku oštećene.

„Naša škola i Konferencija akademije strukovnih studija kojoj mi pripadamo, to su 62 visoke strukovne škole, je podnela zahtev za reviziju zakona u dva dela. Na prvom mestu smo tražili da se, uz određene uslove, omogući III stepenu studiranje, a drugi je da naši profesori ne idu posle 65 godine u penziju, nego da imaju mogućnost, kao i profesori na akademskim studijama, da im se rad produži do tri godine“, istakao je Brajović dodajući da se nada da će neko imati sluha da sve to sagleda.

On je rekao da je poruka škole da se Čačani više upisuju jer su se, prema njegovim rečim, zaista potrudili da obezbede sve uslove i jedan pristojan broj budžetskih mesta (264).

„To je velika povoljnost za grad Čačak i našu decu da ne idu negde na stranu jer ove dobijaju iste diplome i sigurno je ovo škola sa tradicijom od 1960 godine, možda, jedna od najkvalitetnijih visokih škola u Srbiji. Imamo i atraktivne studijske programe, obezbedili smo i nastavak posle trogodišnjih strukovnih studija, četvrta godina specijalističke, peta godina master, tako da naši studenti mogu dobiti u Čačku, gradu kojem žive, 300 bodova po Evropskom sistemu prenosa bodova. Potrudili smo se da uradimo i Međunarodnu razmenu studenata, Međunarodnu kreditnu mobilnost, tako da imamo primer da naši studenti studiraju na Kritu u Grčkoj, a po povratku stiču našu diplomu, jer im mi priznajemo te ispite. Očekujemo grupu grčkih studenata koji će studirati ovde na srpkom jeziku od sledeće godine.Trudimo se da studenti Čačka postanu deo sveta, otvaramo se u Međunarodnoj saradnji, radimo stručne prakse u inostranstvu, zaista jedan veliki trud, samo još da i deca sve to prepoznaju i shvate o čemu se radi“, naglašava Brajović.

Visoka škola tehničkih strukovnih studija Čačak je u januaru 2016. godine konkurisala za pristup u CEEPUS mreže u okviru CEEPUS III programa i čije je članstvo nedavno potvrđeno.

Profesor dr Ivana Krsmanović je izjavila da je potpisan i značajan ugovor kojim su dobili regionalna prava da u okviru škole postoji testing centar za sve programe koje Microsoft radi.

Uspostavljenjem saradnje sa Microsoft na polju obuka u CRM softveru, poznavanje rada u CRM-u, studentima će biti prednost kada se budu zapošljavali (u odnosu na druge kandidate koji nisu prošli CRM obuke) jer gotovo sve veće firme koriste CRM u svom svakodnevnom poslovanju tako da neće morati da odvajaju vreme da ih dodatno obučavaju za rad u CRM alatima.

„Prijava idu od 18. do 22. juna i produžiće se do 29. juna kada se polaže prijemni ispit. Kao i svake godine prihvataćemo i one studente koji su negde položili prijemni ispit, doneli potvrdu sa nekog fakulteta, a nisu ostvarili plasman na budžet. Oni će biti rangiran na našoj listi“, rekao je direktor škole Dragan Brajović.

Probni prijemni ispit na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku je u subotu 23. juna od 10 časova.

PressLider / Marina Trmčić

Foto: PressLider / D. Radišić Lejča

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.