Uvertira za malu maturu: Iz tri predmeta po 20 zadataka

Učenici osnovnih škola sutra imaju probu male mature iz matematike, a kombinovani i test iz srpskog jezika u subotu 13. aprila. Ovo je priprema za pravu malu maturu koja se održava od 17. do 19. juna.

FOTO: SHUTTERSTOCK

Mali maturanti će u dva dana raditi tri testa – iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test. Učenici „na probi“ prvog dana polažu test iz matematike, a sledećeg dana test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test.

Probni završni ispit ima istu težinu i tip zadataka kao i prava mala matura, koju učenici polažu na kraju osnovnog školovanja u junu.

– Moraju da se prođu sve procedure u školama, istovetno kao da su na ispitu male mature. Na polaganje đaci treba da donesu đačku knjižicu, testovi ne mogu da se popunjavaju običnom olovkom nego hemijskom – objašnjava za „Blic“ Plamenka Đogo, rukovodilac stručnog veća za srpski jezik, OŠ „Braća Jerković“.

I ove, kao i prethodnih godina, na sva tri testa biće po 20 zadataka, a zadaci će biti kao i na pravom testiranju podeljeni u tri nivoa – osnovni, srednji i napredni. Podjednako će biti zastupljeni pitanja otvorenog i zatvorenog tipa – zadaci gde učenik mora da dopuni neku reč, kao i oni na zaokruživanje.

– Na primer iz srpskog će biti stihovi uz koje đak treba da napiše koja stilska figura je upotrebljena. Postoji ideja da se gradivo više uvezuje, pa se može očekivati da se gradivo iz književnosti i dela određenih pisaca povezuju i određenim periodom iz istorije. To je ranije najavljeno, a sada ćemo videti da li će biti realizovano – otkriva naša sagovornica.

Kombinovani test se do sada pokazao kao najteži za osnovce, a on obuhvata biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju. Geometrija iz matematike je na poslednjim testovima bila znatno lakša i većina zadataka je bila osnovnog tipa, na primer da se izračuna zapremina olovke, tj. valjka kupe.

Na probi malo lakši zadaci u odnosu na pravu maturu

– Mogu se očekivati zadaci koji su za nijansu lakši od onih koji će biti u junu. Čini mi se da najveći problem đacima predstavljaju misaone operacije. Uvek preporučujem da se deca za maturu ne pripremaju samo formalno nego i suštinski jer sve što sada budu naučili ostaće im kao dobra osnova za dalje obrazovanje – kaže dr Vojislav Andrić, predsednik Društva matematičara Srbije.

Da su testovi spremni, potvrdili su nam i iz Zavoda za vrednovanje znanja.

– Cilj probnog završnog ispita je da se učenici upoznaju sa načinom testiranja, da se vidi koliko znaju, u kojim oblastima su dobri, a koje nisu dovoljno savladali. Na probnom završnom ispitu i ove, kao i prethodnih godina, biće po 20 zadataka na sva tri testa. Podjednako će biti zastupljeni zadaci i otvorenog i zatvorenog tipa, odnosno biće pitanja u kojima učenici treba da dopune zadatak, iznesu svoj stav, prikažu postupak rešavanja u matematici, ali će biti i zadataka na zaokruživanje. Zadaci u testovima podeljeni su na osnovni, srednji i napredni nivo, te se od svih učenika očekuje da reše zadatke osnovnog nivoa, zadatke srednjeg nivoa bi trebalo da reši oko polovine učenika, dok se za zadatke sa naprednog nivoa predviđa da će ih rešiti od 20 do 30 odsto učenika. Broj zadataka na svakom nivou je isti kao i prošle godine, te možemo očekivati da će i učenička postignuća biti na nivou prethodnih godina – kaže za „Blic“ Bane Ranđelović, direktor ZVKOV-a.

A sistem bodovanja ostaje isti kao i na završnom testu – iz srpskog, odnosno maternjeg jezika može se dobiti najviše 13 bodova, iz matematike najviše 13 bodova i na kombinovanom testu najviše 14 bodova.

Test iz matematike rešavaće u petak, 12. aprila, u 12, a 13. aprila od devet rešavaće test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test u 11.30, sa pauzom od pola sata između dva dvosatna termina.

Dan pauze između polaganja u junu?

Značaj generalne probe male mature sem drugih prednosti ima još jednu. Učenici će uvideti kakva je forma polaganja, pa će im u junu biti znatno lakše.

– Proba male mature je vrlo korisna, najviše zbog toga što će učenici osetiti kakva je atmosfera na ispitu. Za decu je to sve veoma stresno i baš zbog toga smo mi iz Društva direktora škola Srbije nezvanično razgovarali sa predstavnicima Ministarstva prosvete da bi bilo dobro da se matura u junu napravi sa danom razlike između polaganja – poručuje Ivan Ružičić, direktor Društva direktora škole Srbije.

Blic

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *