Vašar starih zanata i zanimanja u Sirogojnu

Sirogojno – U jednoj od sala Muzeja ”Staro selo” u Sirogojnu održan je šesti Vašar starih zanata i zanimanja. Zanatlije iz našeg i drugih krajeva prikazali su ovde svoja umeća i proizvode ručne izrade. Kiša je sprečila da se vašar kao i do sada održi napolju, kod brvnara muzeja, ali je i ovog puta imalo šta da se vidi i od starih majstora nauči.

Vašar starih zanata U Sirogojnu, foto: eramedia.rs
Vašar starih zanata u Sirogojnu, foto: eramedia.rs

Pažnju posetilaca, na primer, privlačila je majstorski oslikana drvenarija (tronoške, posude, korpe, suveniri ) Nade Jolić iz Zbojštice. Miloš Aleksić iz Arilja izložio je grabulje, kosišta, vile koje ručno izrađuje, a Kosta Starčević iz Ravni svoje jednostavne stolice za koje kaže da mogu da služe čitav vek. Licidere je prikazala porodica Zimonjić iz Kruščice, narodne nošnje bračni par Savić iz Mirosaljaca, a iz Trstenika je došla tkalja Nada Gračner.

U muzejskim radionicama prikazana je izrada grnčarije, čutura, korpi, priprema starih jela. Ipak, živa legenda ovog okupljanja majstora bio je Mirko Kovčić, kačar iz Rožanstva – njemu je 85. godina, a već punih 70 ručno pravi drvenariju: kacu, kačicu, bure, bucu, čabar, čabricu, džbanj…

Vašae starih zanata u Sirogojnu: foto: eramedia.rs
Vašar starih zanata u Sirogojnu, foto: eramedia.rs

Ni deca na ovom vašaru nisu zaboravljena. Nekoliko mališana učilo je od iskusnih tkalja osnove tkanja, u okviru dečje radionice ”Preplitanje niti”. Bilo je i zdravičara, a zdravicu je kazivala i jedna dama, Marija Jeremić sa Zlatibora. Vašarsku salu ispunili su posetioci: Nada Mihailović iz Banjaluke, koja je na odmoru u Kremnima, pohvalila je ovaj događaj i rekla da svi treba da vide šta vešti narodni majstori mogu da naprave.

Organizator i autor vašara Snežana Tomić, muzejski savetnik u ”Starom selu”, istakla je da muzej na ovaj način čuva i promoviše stare zanate i zanimanja, dok je dr Nedeljko Radosavljević iz beogradskog Istorijskog instituta otvarajući vašar poručio da bez očuvanja naše kulturne baštine i tradicije nema nacionalnog identiteta.

Izvor: Era media

Ostavite odgovor

Komentari objavljeni na portalu PressLider nisu stav vlasnika, niti redakcije portala. Molimo Vas da prilikom komentarisanja tekstova ne koristite govor mržnje, pretnje, psovke, kao ni uvrede na verskoj, nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi. Zabranjeno je postavljanje reklamnih linkova, kao i pornografskog i politički ekstremnog sadržaja. Redakcija PressLider zadržava pravo da ne objavi komentare neprimerenog sadržaja, kao i one koji sadrže osvrt na nečiji privatan život i ličnost.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *